Кога имаме нужда от летни или зимни гуми

tyres

В отминали няколко години една от най-дискутираните теми между водачите на леки автомобили е това дали зимните гуми трябва да бъдат задължителни или пък не.

На лице са доста разногласия разбира се.

На практика, в Страната липсва официално гласуван и приет закон, който да ни задължава да управляваме автомобила с помощта на зимни гуми в зимния сезон или летни през лятото.

Въпреки това, е хубаво да сме запознати с това в кои точно периоди от годината с кой модел трябва да оборудваме автомобила си, за да осигурим своята, тази на пътниците и всички останали участници в движението безопасност.

Първата максима за това дали имаме нужда от летни или зимни автомобилни гуми е температурата на въздуха. Ако паднат под седем градуса по Целзий, то зимните автомобилни гуми стават подходящия вариант. Т

очно това предоставя стабилно сцепление на автомобила с мокър, заснежен или заледен път.

Принципно времето за шофиране с летни гуми са от първите дни на април до края на месец Септември, а другия на зимните – от началото на месец октомври до последните дни на Март.

Най-важните съвети за автомобилни гуми от GumiMax

За да се ориентираме по-правилно при избора на вид гуми през характерните месеци на календарната година ще се доверим на специалистите от една голяма марка за произвеждане на гуми за леки автомобили – Continental.

По мнение на може би един от лидерите в този бизнес, на лице са няколко вида подбор на гуми според сезона:

За повече от петнадесет градуса и сух път – за по-малък път на спирачките и управление на леката кола се препоръчват летни гуми.

При температура над петнадесет градуса и влажен път – за по-съкратен път на спирачките и максимална защита срещу аквапланинг се предлагат летни, но и зимни гуми за защита от „воден джоб“.

За под седем градуса, съчетана с лед, сняг, слана или дъжд – за по-кратък път на спирачките и превенция от слалом се препоръчват зимни автомобилни гуми с грайфер повече от три мм. дълбочина.

Вие сами можете да осъзнаете защо точно летните автомобилни гуми са уместни за шофиране през лятото, пролет и в началото на есента, в сравнение със зимните по време на студените месеци, които предразполагат към заснежени, заледени или пък заскрежени пътища.

Често подборът на правилни автомобилни гуми би могло да спаси много животи.

В сайта на GumiMax ще намерите всички видове гуми и размерите за тях

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *